استرس امتحانات احساس فشاری است که معمولا هر فردی در مواقع امتحان دچار می شوند. استرس امتحانات میتواند آنقدر جدی باشد که تمام تلاش های شما را از بین ببرد. به همین دلیل یکی از موضوعات جلسات مشاوره مرکز رامش، به درمان اضطراب و استرس و آماده ساختن فرد برای امتحان مربوط می شود که در این مطلب بیشتر به بررسی آن می پردازیم.
علائم استرس امتحانات چیست؟
وقتی با استرس شدید در ایام امتحانات روبرو هستیم، ممکن است دیگر خود اضطراب را متوجه نشویم بلکه عوارضی از جمله موارد زیر را مشاهده کنیم:
- دردهای جسمانی مثل سردرد، گردن درد، معده درد
- پرش ناگهانی عضلات (پرش دست و پا)
- مشکلات گوارشی مانند یبوست یا اسهال
- افزایش تپش قلب
- احساس بیقراری
- هجوم افکار منفی
- نداشتن تمرکز
- خشک شدن دهان
- فراموش کردن مطالب
- پریدن از خواب
- و …
این گونه علائم با هر شدتی، به شما هشدار میدهند که اضطراب از حد طبیعی فراتر رفته و باید برای بهبود این استرس امتحانات، کاری انجام دهید.
انواع استرس امتحان
استرس مثبت
درجه کمی از استرس می تواند مثبت و ضروری و طبیعی باشد که موجب تلاش بیشتر برای کسب موفقیت شده و نتیجه بهتری را عاید فرد می کند.
استرس مثبت باعث افزایش تمرکز فرد خواهد شد و در نتیجه باعث می شود که فرد دقت بیشتری روی مدیریت زمان خود داشته باشد و برنامه خود را منظمتر کند.
استرس منفی
استرس منفی زمانی رخ میدهد که فرد احساس می کند اوضاع از کنترلش خارج است و در نتیجه تحت فشار قرار می گیرد و تمرکز خود را از دست می دهد.

علل استرس امتحانات چیست؟
1- سختگیری بیش از حد والدین
زمانی که والدین با نزدیک شدن ایام امتحانات یا کنکور، فشار زیادی برای آماده شدن و گرفتن نمره بالا در مورد فرزند خود به کار می برند. بهتر است بدانیم که:
فرزند شما، زحمت خود را کشیده و نتیجه امتحان هرچه باشد برای شما و فرزند شما ارزشمند است.
2- عدم آمادگی برای امتحان
هنگامی که شخص به دلیل نداشتن برنامه ریزی درسی و مطالعه درست، آمادگی لازم را برای امتحان نداشته باشد، بی تردید قبل امتحان یا کنکور مضطرب می شود.
3- والدین مضطرب باعث افزایش استرس دانش آموز هستند
اضطراب والدین بخصوص در ایام امتحانات باعث انتقال آن به فرزند و افزایش سطح استرس او می شود
4- مقایسه کردن
5- تفکرات منفی
وقتی اطرافیان فردی را با القابی مانند «بـیاراده، تو کارهای نمی شوی و…» مورد خطاب قرار می دهند، تصویر ذهنی ناتوانی یا تفکر منفی را در فرد به وجود می آورند و همین موضوع، استرس امتحانات را در فرد افزایش میدهد.
6- عدم تمرکز فرد
روش های کاهش استرس امتحانات
- وسایل خود را شب قبل آماده کنید
- به نتیجه امتحانات فکر نکنید و سعی کنید بهترین خود باشید
- خودتان را با دیگران مقایسه نکنید
- افکار منفی را مسدود کنید
- اشتباهات خود را بپذیرید
- نفس کشیدن صحیح را امتحان کنید
- دوش آب گرم قبل از خواب
سخن پایانی
اضطراب و استرس امتحانات در دانش آموزان موضوعی رایج است که در حالت عادی، برای تلاش بیشتر انگیزه و موتور محرکه ایجاد میکند. اما گاهی دانش آموزان بیش از اندازه دچار استرس در امتحان هستند که ممکن است روی سلامت جسمی، سلامت روانی و عملکرد تحصیلی اثر بگذارند. در چنین شرایطی مهمترین و اولین راه حل استرس امتحانات مراجعه به مشاور یا روانشناس متبحر کودک و نوجوان است.
گاهی اضطراب آنقدر شدید است یا دلایل ریشهای دارد که درمانگر فرد را به روانپزشک ارجاع میدهد تا با کمک داروهای ایمن و موثر، اثرات سوء اضطراب شدید را کنترل کند. اما در کنار درمان تخصصیتر، یک سری تکنیکها و مهارتها در اصلاح شیوه مطالعه و روش زندگی، کمک میکنند بتوانید اضطراب آزمون را مدیریت کنید.
2 دیدگاه در “چطور با استرس امتحانات مقابله کنم؟”
من مدت زیادی رو در طول زندگیم درگیر کنکور بودم و به خاطر همین مسئله الان چند سالی میشه درگیر اضطراب هستم خواستم ببرسم ایا ممکنه این اضطراب به مرور و با گذشت از این تجربه ی تلخ از بین بره و یا همیشه وجود خواهد داشت؟
درود
برای بررسی دقیق نیاز به اطلاعات کامل تر داریم .اما اگر این اضطراب عملکرد شما را مختل کرده حتما از یک متخصص کمک بگیرید.