حتماً برات پیش اومده که باید در انجام تکالیف خود عجله کنی، ولی هی به تعویق انداختی و آخر سر هم با استرس زیاد توی آخرین لحظه انجامشون دادی. این عادتِ بدِ تعویق انداختن میتونه باعث بشه کیفیت کارت پایین بیاد و از اون مهمتر، کلی استرس و اضطراب بیهوده بهت وارد کنه. اما نگران نباش! توی این مقاله میخوایم راهکارهایی رو بهت یاد بدیم که با استفاده ازشون بتونی از تعویق انداختن کارات جلوگیری کنی و به موقع به همه تکالیف و وظایفت برسی.
1. برنامهریزی دقیق و منظم
اولین و مهمترین کاری که باید انجام بدی، داشتن یه برنامهریزی درست و منظم برای تکالیف و وظایف روزانت هست. وقتی برای کارات برنامه مشخصی داشته باشی، دیگه کمتر پیش میاد که دلت بخواد کار رو به تعویق بندازی. یه دفترچه یادداشت یا اپلیکیشن مدیریت زمان میتونه خیلی کمکت کنه تا به تمام تکالیف و کارات سر وقت برسی. مثلاً هر شب قبل از خواب یا هر صبح زود میتونی برنامه اون روزت رو بنویسی و دقیقاً مشخص کنی که چه کارهایی باید انجام بدی.
2. کار رو به بخشهای کوچیکتر تقسیم کن
یکی از دلایلی که باعث میشه کار رو به تعویق بندازی، اینه که به نظرت اون کار خیلی بزرگ و وقتگیر میاد. برای حل این مشکل، بهترین راه اینه که کار بزرگ رو به بخشهای کوچیکتر تقسیم کنی. مثلاً اگه قراره یه تحقیق طولانی انجام بدی، به جای اینکه همه کار رو یه دفعه انجام بدی، اول تحقیق منابع رو پیدا کن، بعدش نکات مهم رو یادداشت کن و بعد هم شروع کن به نوشتن. اینجوری دیگه احساس نمیکنی که کار زیادی در پیش داری و به راحتی میتونی قدم به قدم جلو بری.
3. تعیین مهلتهای شخصی
یکی دیگه از راههایی که میتونه بهت کمک کنه تا کاراتو به تعویق نندازی، اینه که خودت برای انجام هر کاری یه مهلت تعیین کنی. مثلاً اگه یه پروژه داری که تا آخر هفته باید تحویل بدی، میتونی برای خودت مهلت زودتری، مثلاً تا چهارشنبه تعیین کنی. اینطوری وقتی چهارشنبه به پروژهت نگاه میکنی، میبینی هنوز یه روز وقت داری و خیالت راحتتره. این تکنیک بهت کمک میکنه که همیشه جلوتر از زمان باشی و کارات رو بدون استرس انجام بدی.
4. حذف عوامل مزاحم
عوامل زیادی ممکنه باعث بشن حواست پرت بشه و کاراتو به تعویق بندازی. مثلاً گوشی موبایل، شبکههای اجتماعی، تلویزیون و حتی بعضی وقتا خود خونه میتونن مزاحمت ایجاد کنن. وقتی شروع به کار یا درس خوندن میکنی، سعی کن همه این عوامل مزاحم رو از خودت دور کنی. گوشی رو روی حالت بیصدا بذار، یه جای آروم پیدا کن و تمرکزت رو فقط روی کاری که میخوای انجام بدی بذار.
5. تکنیک پومودورو
یکی از بهترین روشهای مدیریت زمان و جلوگیری از تعویق، تکنیک پومودورو هست. توی این روش، شما برای مدت ۲۵ دقیقه به طور کامل روی کارتون تمرکز میکنین و بعدش ۵ دقیقه استراحت میکنین. این ۲۵ دقیقهها رو به عنوان یه “پومودورو” در نظر بگیرین و بعد از ۴ پومودورو، یه استراحت طولانیتر (مثلاً ۱۵ دقیقه) داشته باشین. این روش بهت کمک میکنه تا تمرکزت رو حفظ کنی و از تعویق انداختن جلوگیری کنی.
6. انگیزه و پاداش دادن به خودت
وقتی کارهای مهمی داری، برای خودت انگیزه ایجاد کن. مثلاً بگو اگه تونستم این تکلیف رو امروز تموم کنم، خودمو به یه خوراکی خوشمزه مهمون میکنم یا یه سریال جدید میبینم. اینجوری نه تنها از انجام تکالیف خسته نمیشی، بلکه همیشه یه انگیزه اضافی برای رسیدن به هدف و تموم کردن کارت داری.
7. شروع کار حتی اگه حسش نیست!
خیلی وقتا حس میکنیم که اصلاً حال و حوصله انجام تکلیف یا کار مهممون رو نداریم و همین میشه دلیل اصلی تعویق انداختن. ولی نکتهای که خیلی مهمه اینه که حتی اگه حسش رو نداری، کار رو شروع کن! ممکنه اولش یه ذره سخت باشه، ولی وقتی شروع کنی، میبینی که رفتهرفته کارت جلو میره و حست هم بهتر میشه. به یاد داشته باش که همیشه شروع کار سختترین قسمتشه!
8. تفکر منفی رو کنار بذار
اگه همیشه به خودت بگی “من نمیتونم این کار رو انجام بدم” یا “خیلی سخته”، طبیعیـه که دلت نخواد شروع کنی. سعی کن این تفکرات منفی رو کنار بذاری و به خودت بگی که میتونی از پس کارا بربیای. یه تغییر کوچیک توی ذهنت میتونه باعث بشه انگیزه بیشتری برای انجام تکالیفت داشته باشی و کمتر کار رو به تعویق بندازی.
9. کمک گرفتن از دیگران
اگه حس میکنی که به تنهایی نمیتونی از پس تعویق انداختن کارات بربیای، میتونی از یه دوست یا همکلاسی کمک بگیری. با هم دیگه میتونین برنامهریزی کنین و کارهاتون رو با هم مرور کنین. وقتی کسی کنارت باشه که بهت انگیزه بده و همراهت باشه، خیلی راحتتر میتونی جلوی تعویق رو بگیری.
10. تمرین تمرکز و مدیتیشن
یکی دیگه از روشهایی که میتونه توی جلوگیری از تعویق بهت کمک کنه، تمرین تمرکز و مدیتیشن هست. هر روز چند دقیقهای رو به تمرین تنفس و آرامش ذهنی اختصاص بده. این کار باعث میشه که ذهنت آرومتر بشه و وقتی شروع به کار میکنی، بهتر بتونی تمرکز کنی و کارتو به تعویق نندازی.
11. تعیین اهداف واقعگرایانه
یکی دیگه از دلایلی که باعث میشه کارها رو به تعویق بندازیم، اینه که اهدافمون خیلی بزرگ یا غیرواقعی هستن. سعی کن همیشه اهداف کوچیک و واقعگرایانهای برای خودت تعیین کنی. اینطوری به جای اینکه احساس کنی یه کار نشدنی در پیش داری، میتونی قدم به قدم جلو بری و به هدفت برسی.
12. یادآوری دلایل انجام کار
وقتی داری یه تکلیف یا پروژه رو به تعویق میاندازی، به خودت یادآوری کن که چرا باید این کار رو انجام بدی و چه نتیجهای ازش میگیری. مثلاً به خودت بگو “اگه این تکلیف رو انجام بدم، نمرهام بالا میره” یا “اگه این پروژه رو به موقع تحویل بدم، توی کارم پیشرفت میکنم”. اینجوری انگیزه بیشتری برای انجام کار پیدا میکنی و تعویق رو کنار میذاری.
13. کارهای سادهتر رو اول انجام بده
گاهی وقتا انجام کارهای ساده و کوتاه میتونه بهت کمک کنه که انگیزه بیشتری برای انجام کارهای بزرگتر پیدا کنی. مثلاً اگه یه لیست از کارها داری، اول کارهای راحتتر و سریعتر رو انجام بده. اینطوری وقتی یه سری کار انجام دادی، انرژی بیشتری داری تا سراغ کارهای مهمتر و بزرگتر بری.
مرکز مشاوره رامش
اگه بازم حس میکنی که درگیر تعویق انداختن هستی و نمیتونی به تنهایی از پسش بربیای، مرکز مشاوره رامش اینجاست تا کمکت کنه. با جلسات مشاوره تخصصی و تکنیکهای مدیریت زمان که بهت آموزش میدن، میتونی از شر این عادت بد خلاص بشی و به موفقیتهای بیشتری برسی. پس همین حالا با مرکز مشاوره رامش تماس بگیر و وقت مشاورهت رو رزرو کن تا به بهترین شکل ممکن توی مسیر موفقیت قدم برداری!