عوامل بسیاری بر موفقیت ازدواج اثر میگذارد که اختلاف مذهبی یکی از مهم ترین آنها به شمار میرود. بعد معنوی در سلامت روان به قدری اثرگذار است که در سالهای اخیر برای بررسی سلامت روانی، این بعد هم مورد ارزیابی قرار میگیرد. تفاوت مذهبی مشکلات بارزی را برای زوجین به وجود میآورد تا جایی که میتواند آنها را به جدایی بکشاند. اهمیت این موضوع در جایی مشخص میشود که فرد مقابل در مقابل حوادث، شرایط و مشکلات رفتاری متضاد با شما دارد. تفاوت مذهبی بین زوجین حتی میتواند به مسائل ریشهدارتری کشیده شود و معنی خوب و بد یک مفهوم به طور کامل عوض شود.
نقش مسائل مذهبی در ازدواج چیست؟
روانشناسان و مشاورین خانواده بر اساس تحقیقات خود دریافتند که خانواده های با ایمان تر و معتقدتر زندگی شادتر و آرام تری داشته اند و کمتر به دادگاه های خانواده مراجعه کرده اند. حتی مشاورین غربی نیز این موضوع را انکار نمی کنند. آنها معتقدند میان مذهب و پایداری روابط خانوادگی ارتباط مستقیمی برقرار است. این روانشناسان اذعان می کنند نبود دین و اعتقاد در یکی از طرفین نیز باعث بروز مشکلات بسیاری در این خانواده ها شده است. هر چقدر تفاوت های مذهبی میان زوجین بیشتر باشد زندگی آنها سخت تر خواهد بود.
شرط اول موفقیت در زندگی مشترک، درک احترام متقابل به عقاید و نظرات یکدیگر است.
اختلاف مذهبی در ازدواج چه پیامدهایی دارد؟
ایجاد اختلافات خانوادگی
با توجه به اینکه در اکثر مواقع اعتقادات مذهبی هر فرد از خانواده وی نشأت میگیرد، اختلاف مذهبی در ازدواج تنها به شما و همسرتان محدود نمیشود. شما در آینده دچار اختلاف مذهبی با خانواده وی نیز خواهید بود. این موضوع باعث ایجاد چالشها و ناراحتیهایی در ارتباط خانواده با عروس یا داماد میشود. این شرایط علاوه بر ایجاد فشار روانی، زندگی مشترکتان را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
اختلاف بر نحوه برگذاری مهمانی
برگذاری مهمانی شاید در ظاهر امری ساده به نظر بیاد و تفاوت مذهبی در آن مشکلی ایجاد نکند. اما همین موضوع ساده دلیل بسیاری از بحث و جدلهای خانوادگی میباشد. برای مثال مرد خانواده ارتباط راحتی با نامحرم دارد، دوست دارد در منزل شخصیاش مشروبات الکی سرو کند و موزیک بگذارد. اما در مقابل خانم خانواده علاقهای به مهمانیهای غیر خانوادگی و یا مختلط ندارد، ارتباط با نامحرم را صحیح نمیداند و با همسر خود مدام بر سر این مسائل کشمکش دارد. این شرایط رفته رفته هر دو طرف را فرسوده کرده و احساس رضایت از زندگی را از آنها سلب مینماید.
اختلاف بر سر تربیت فرزند
هنگامیکه شما و همسرتان بر سر عقاید مذهبی با یکدیگر تفاوت داشته باشید، به احتمال زیاد در تربیت فرزندان نیز دچار تضاد میشوید. این اختلافنظر فرزندان شما را نیز دچار دوگانگی خواهد کرد، زیرا افکار و رفتار متناقضی را از والدین خود میبینند که آنها را دچار تعارض میکند. به همین خاطر بهتر است برای پیشگیری از آسیب دیدن فرزندانتان در چنین شرایطی از یک مشاور کودک برای تربیت فرزندتان کمک بگیرید.
احساس شکست و ناکامی
اختلافات و ناراحتیهایی که احتمالاً به دنبال اختلاف مذهبی میان شما و همسرتان ایجاد میشود بهمرورزمان باعث خواهد شد احساس کنید که همدلی و همراهی کافی را از همسرتان دریافت نمیکنید و حتی شاید تصور کنید در انتخاب شریک زندگیتان شکست خوردهاید. این طرز فکر میتواند مشکلات روحی بسیاری ازجمله افسردگی را برایتان به همراه داشته باشد.
نظرات مختلف روانشناسان دربارهی اختلافات مذهبی زوجین
برخی از صاحب نظران معتقدند: اگر دختر و پسری با وجود اختلافات اعتقادی یا به بیان جامع تر اختلافات مذهبی با هم ازدواج کنند و در طول زندگی مشترک با هم به مشکل برخورند، یکی از راه های سرپوش گذاشتن روی اختلافاتشان کوتاه آمدن از خواستهها و عقایدشان است.
اما از ديدگاه بسیاری دیگر از روانشناسان: زوجین میتوانند با تفاوت ها كنار بیایند و ميان اعتقاداتشان موازنه ايجاد كنند. این روانشناسان ميزان آسيب رساندن اين اختلافات به زندگی مشترك را به رفتار دو طرف وابسته میدانند

برای رفع اختلافات مذهبی راهحلی وجود دارد؟
اول از همه اینکه لطفاً به هیچ عنوان عجله نکنید. در واقع اگر نزدیکترین نیمرخها را به یکدیگر داشتید و به نظر میرسید تفاهمتان بسیار زیاد است هم توصیه این بود که زمان زیادی را به “دوران نامزدی” و آشنایی و شناخت اختصاص بدهید. حالا که شرایط کمی هم خطرناک است به هیچ عنوان نباید ریسک کنید.
به عقاید همدیگر احترام بگذارید
زوجین باید این اطمینان را به هم بدهند که اعتقادات مذهبی یکدیگر را درک می کنند و سعی در تغییر آن ها به صورت اساسی و بنیادین نخواهند داشت. دادن این اطمینان به شریک زندگی از تنش ها و استرس ها می کاهد و اختلافات مذهبی را به حداقل میزان خود می رساند.
حتی اگر کاملا مخالف با عقیده همسرتان بودید حق این را ندارید که به او توهین کنید یا مورد سرزنش قرار دهید. سعی کنید بپذیرید هر شخصی عقاید خودش را دارد که باید محترم شمرده شود. دعوا و توهین هیچ گاه راهحل مناسبی برای حل اختلافات نبوده است.
به جای اختلافات، در خودتان وجه اشتراک پیدا کنید
سعی کنید عقاید خود را بررسی کنید و در مواردی که به هم شباهت دارید تمرکز کنید. با تقویت این نکات ایجاد همدلی در بین شما بیشتر میشود.
به مسائل غیرمذهبی توجه کنید
بر روی مسائل دیگری که با هم علاقهمند هستید بیشتر توجه کنید تا تاثیر اختلافات مذهبی کمرنگتر شود.
مراجعه به مشاور خانواده مجرب
چه پیش از ازدواج و چه پس از آن، مشورت با یک مشاور خانواده مجرب در خصوص رفع اختلاف مذهبی در ازدواج بهترین راهکار ممکن است. مشاور یا روانشناس مجرب شما را از وقوع مشکلات احتمالی آگاه می سازد و سعی می کند با روش های صحیح و علمی این مشکلات را به حداقل برساند. بهتر است هم زمان با به کارگیری روش های دیگر، به صورت مداوم با مشاور یا روانشناس خود در ارتباط باشید.
سخن پایانی
اختلافات مذهبی، فرهنگی، طبقاتی، شخصیتی، خانوادگی و سن و سال تاثیر مستقیم بر روابط زوجین بعد از ازدواج دارد. ضرورت شناخت و آگاهی کامل به کمک روانشناس متخصص در این موقعیت دیده میشود. مشاور با توجه به آموزشی که در این زمینه دیده است و نتایج تستهای شخصیت شناسی اطلاعات کاملی را در اختیار زوجها قرار میدهد. زمانی که افراد با شناخت بیشتری در مسیر ازدواج گام بردارند، احتمال رویارویی با شکست در آنها کمتر است. تفاوتهای مذهبی میتواند مشکلات متعددی را برای زوجین در روند زندگی ایجاد کند.
برای این منظور میتوانید از طریق لینک زیر، اقدام به رزرو نوبت مشاوره نمایید. همکاران ما در مرکز مشاوره رامش، با استفاده از راهکارهای تخصصی و علمی، قطعا در این زمینه راهنمای شما خواهند بود.
1 دیدگاه در “اختلاف مذهبی در ازدواج و راه حل آن”
به نظر اختلاف مذهبی خیلی میتونه یه رابطه رو داغون کنه. ادم باید قبل هر چیز با همسرش درباره عقیده هاش هم نظر باشه. پدر و مادر من هر کدوم از دو دنیای مختلفن برای همین هم تو خانواده امون هیچ وقت نتونستیم اونطور که باید پشت هم باشیم. همیشه دو جبهه ی متضاد هم داشتن زیر یه سقف زندگی می کردن ما بچه ها هم انگار ناخواسته مجبور بودیم طرف یکیشون رو بگیریم