ازدواج موفق به معنای رابطهای است که بر اساس احترام، عشق، همدلی و تعاون بین دو نفر بنا شده است و به طور کلی زوجین در آن به خوبی با هم هماهنگ هستند و توانایی شناخت و حل مشکلات را دارند. ازدواج موفق به معنای تعادل بین دو فرد، پذیرش مسئولیتها و توانایی اعتماد به همدیگر نیز است. همچنین، ازدواج موفق ممکن است به معنای رسیدن به اهداف مشترک بین زوجین، نزدیکی و عشق طولانی مدت، و برقراری یک خانواده سالم و خوشبخت باشد.
برای ازدواج موفق چه کار باید کرد؟
ازدواج مهمترین و بهترین و سختترین تصمیم کل زندگی هر شخص هست. فقط با یک ازدواج موفق ما میتوانیم سرنوشت جدیدتر و بهتری را برای خود بسازیم و با یک ازدواج اشتباه کل سالهای آینده را تباه کنیم.
فارغ از آمار طلاق و جدایی که بهصورت رسمی اعلام میشود، حداقل بیشتر از نیمی از زوجهایی که به مشاور مراجعه میکنند و فعلاً با هم زندگی میکنند دچار طلاق عاطفی هستند، و این یعنی فاجعه. فاجعه از این نظر که زندگی را با افکار منفی و استرس و غم و غصه و ناراحتی و شکایت هدر میدهند!
این زوج ها نمیتوانند یک خانواده شکوفا و موفق باشند و بچههای موفق و سالمی را تربیت کنند. وقتی که فردی سالم نباشد و تصمیم درستی نگیرد، خانوادهی اشتباهی را تشکیل بدهد و یک خانوادهی موفق و سالم و سلامت از هر نظر نباشد، مشخصا جامعه هم دچار آسیب میشود!ریشهی همهی اصلاحات از فرد و خانوادهی فرد شروع میشود و مسلماً وقتی ازدواجها اشتباه باشند جامعه به سمت رشد منفی و اتفاقات منفی سوق داده میشود.
مسئله این نیست که آیا با همسرتان مشاجره میکنید یا خیر، اینکه چگونه با او مشاجره میکنید، تعیین میکند آیا ازدواج شما برای مدت طولانی دوام خواهد داشت یا خیر.
روانشناس آمریکایی، جان گاتمن (John Gottman)
ملاکهای ازدواج موفق چیست؟
برخی از مهمترین ملاک های ازدواج موفق عبارتند از:
- پذیرش و تحمل محدودیتها و نقاط ضعف همدیگر
- پذیرش تفاوتهای فردی و قابلیت تطبیق با آنها
- توانایی ایجاد و حفظ یک خانواده سالم و خوشبخت.
- وانایی شناخت و حل مشکلات
- پذیرش مسئولیتهای همدیگر و تقسیم کارها
- احترام و توجه به نیازهای همدیگر
- داشتن اهداف مشترک و تلاش برای رسیدن به آنها
- حفظ عشق و احساس نزدیکی و همدلی در طولانی مدت
- توانایی برقراری ارتباط و ارتباط با همدیگر
- هماهنگی و تعادل در رابطه بین دو شخص
مهمترین توصیه ها برای داشتن ازدواج موفق
1- انتخاب همسر مناسب
انتخاب همسری که با ارزشهای شما، اهداف، سبک زندگی و نیازهای شما همخوانی دارد، میتواند به ایجاد رابطه موفق کمک کند. انتخاب همسر مناسب، یکی از مهمترین تصمیمات زندگی است که باید با دقت و شکیبایی انجام شود. برای انتخاب همسر مناسب، باید به مهارتهای ارتباطی خود توجه کنید، نیازهای و ارزشهای خود را شناسایی کنید و به دنبال یافتن همسری همسو با ارزشهای خود باشید.
2- هم بهعنوان یک زوج رشد کنید و هم یک فرد
کارها را بهعنوان یک زوج با هم انجام دهید و در کنار آن یکدیگر را به سمت رشد و تکامل فردی سوق دهید. به یکدیگر اجازه ندهید که وارد روزمرگی و رکود شوید. روی خود و رابطهتان کار کنید و برای آن وقت بگذارید.
3- از همسرتان تشکر کنید
از همسرتان تشکر کنید، حتی بخاطر این که در زندگی شما است! وقتی که نشان دهید به کوچک ترین کارهایی که برای شما انجام می دهد، اهمیت می دهید و تشکر می کنید، انگیزه اش دو چندان می شود. وقتی که غذا می پزد، از فرزندانتان نگهداری می کند و یا زمانی که سعی می کند با خانواده شما ارتباط بگیرد از او تشکر کنید. خواهید دید که بسیاری از مشکل ها بدون این که در موردشان صحبت کنید، حل خواهند شد. این موضوع آنقدر مهم است که اگر کسی به دنبال روانشناسی ازدواج موفق باشد به اولین نکته ای که بر می خورد همین موضوع تشکر کردن است.
4- عوامل مخرب را از رابطهتان بیرون برانید
بعضی زوجها بهشدت با یکدیگر مشاجره میکنند ولی باز هم ازدواج موفقی دارند. بعضی دیگر کمتر مشاجره میکنند ولی وقتی کار به مشاجره میرسد، رابطهی میانشان بهشدت صدمه میبیند. چه تفاوتی میان این دو گروه وجود دارد؟
5- برقراری ارتباط مؤثر
برقراری ارتباط و صحبت کردن با همدیگر و همچنین شنیدن نظرات و تجربیات همدیگر، میتواند به ایجاد رابطه قوی کمک کند. برقراری ارتباط مؤثر، یکی از اصلیترین عوامل برای داشتن یک ازدواج موفق است. برای برقراری ارتباط مؤثر در ازدواج، باید به مهارتهای ارتباطی خود توجه کرده و نیازها و احساسات خود و همسر خود را به صورت صادقانه بیان کنید.
همچنین، باید به شنیدن دقیق و فهمیدن نیازهای همسر خود توجه کرده و در تصمیمگیریهای مهم، با همفکری و هماهنگی عمل کنید. در برقراری ارتباط مؤثر، باید به ایجاد فضای صمیمیت و اعتماد با همسر خود توجه کرده و در مواقع دشوار، با او به صورت مثبت و سازنده برخورد کنید. همچنین، باید به ارتباط خود با خانواده همسر خود نیز توجه کرده و با آنها به صورت محترمانه برخورد کنید. با برقراری ارتباط مؤثر در ازدواج، شما میتوانید به یک رابطه سالم و موفق با همسرتان دست یابید، دوام و پایداری رابطه خود را تضمین کنید و بهبود کیفیت زندگی خود و همسرتان را تجربه کنید.
6- درک کنید که داشتن نظر مخالف طبیعی است
ازدواج موفق از نظر روانشناسی به این معنی نیست که شما باید در هر زمینه ای با همسر خود موافق باشید. بلکه ممکن است در موقعیت هایی نظری مخالف با نظر او داشته باشید. شما باید بدانید که مخالفت حق شما است ولی باید از طرفی هم به این نکته دقت کنید که برای مخالفت دلیل قانع کننده ای داشته باشید و مخالفت خودتان را خیلی محترمانه بیان کنید.
به دیدگاه همسرتان در مورد موضوعات مختلف توجه کنید. شما باید یاد بگیرید که هنگام بیان مخالفت یا بحث و جدل بر سر موضوعی نباید عصبانی شوید. اگر دیدید که بحثتان نتیجه ای ندارد لازم نیست که ادامه دهید، صحبت را تمام کنید و سر یک فرصت دیگر که هردوی شما در شرایطی بهتری داشتید صحبت کنید.
7- کارها را تقسیم کنید
تقسیم کارها، یکی از مهمترین عوامل برای داشتن یک ازدواج موفق و پایدار است. برای داشتن تقسیم کارهای منزلی موثر در ازدواج، باید به نیازهای همسرتان توجه کرده و با او در تقسیم کارها هماهنگی داشته باشید. همچنین، باید به ارزشهای همسرتان درباره کارهای منزلی و نحوه اجرای آنها توجه کنید و با او در تعیین وظایف و مسئولیتهای هر کدام هماهنگی داشته باشید.
در تقسیم کارها، باید به احترام به حریم شخصیت همسرتان توجه کرده و برای انجام کارهای منزلی، به صورت مشترک و همکاری عمل کنید. با داشتن تقسیم کارها مؤثر در ازدواج، شما میتوانید به یک رابطه سالم و موفق با همسرتان دست یابید، تعادل کاری و زندگی خود را حفظ کنید و بهبود کیفیت زندگی خود و همسرتان را تجربه کنید.
8- برای هم اعتماد سازی کنید
شرط اساسی یک ازدواج موفق از نظر روانشناسان و مشاورین خانواده، اعتماد سازی است. شک، گارد گرفتن بیهوده و تحقیر از بدترین دشمنان ازدواج هستند و وجود داشتن هر کدام از آن ها برای نابودی یک ازدواج کافی است. هرچقدر که یک زن و شوهر بیشتر درگیر این خصوصیات مخرب شوند، به طلاق نیز نزدیک تر می شوند. تحقیقات نشان داده است که هرچقدر مهارت های زن و شوهر در گفتگو کردن و جدال با یکدیگر بیشتر شود، مشکلاتی از این قبیل کمتر پدید می آیند. شما باید بتوانید به نحوی اعتماد سازی کنید که جای هیچگونه شک و شبهه ای در دعواهایتان با همسرتان نباشد.

مراجعه به مشاور خانواده مجرب
چه پیش از ازدواج و چه پس از آن، مشورت با یک مشاور خانواده مجرب در خصوص رفع اختلاف مذهبی در ازدواج بهترین راهکار ممکن است. مشاور یا روانشناس مجرب شما را از وقوع مشکلات احتمالی آگاه می سازد و سعی می کند با روش های صحیح و علمی این مشکلات را به حداقل برساند. بهتر است هم زمان با به کارگیری روش های دیگر، به صورت مداوم با مشاور یا روانشناس خود در ارتباط باشید.
سخن پایانی
ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی است که با توجه به اهمیت آن، باید به مواردی که منجر به داشتن یک ازدواج موفق میشوند، توجه کرد و این رویکرد را در زندگی خودتان پیاده کرد.
برای داشتن یک ازدواج موفق، باید ارتباط قوی و سالم با همسر داشته باشید و به او احترام بگذارید. همچنین، باید به نظرات و نیازهای همسرتان گوش دهید و به او کمک کنید تا به اهداف و رویاهایش دست یابد. برای حل مشکلات، به جای بحث و جدل، سعی کنید با هم صحبت کنید و راه حلهای مشترکی برای حل مشکلات پیدا کنید. همچنین، به اشتراک گذاری وقت و فعالیتهای مشترک با همسر، به شما کمک میکند درک بهتری از او داشته باشید و ارتباط شما را بهبود بخشید.
در پایان، ازدواج موفق باعث افزایش کیفیت زندگی، رضایتمندی، ایجاد امنیت، اعتماد و عشق بین زوجین، تربیت فرزندان به نحو صحیح و موثر، حفظ و تقویت ارزشهای خانوادگی، حفظ سلامت روانی و افزایش همبستگی و وفاداری در خانواده میشود. لذا، با توجه به این موارد، تلاش برای داشتن یک ازدواج موفق و پایدار، بسیار حائز اهمیت است.
برای اخذ نوبت جهت مشاوره ازدواج حضوری یا مشاوره آنلاین قبل از ازدواج میتوانید وارد سایت مرکز مشاوره رامش شوید و مشاور مورد نظر خود را از بین بهترین متخصصان انتخاب کنید.