برنامه ریزی از مهمترین فرایندهای مورد نیاز برای رسیدن به اهداف، تعالی و موفقیت است. در این پروسه با بهرهگیری از عقل، تفکر و با در نظر گرفتن شرایط، برنامهای واقعبینانه طراحی کرده و به آن عمل میکنیم. امور درسی از جمله فعالیتهای مهم و ارزشمندی است که انجام آن به بهترین نحو به گونهای که نتایج عالی در بر داشته باشد، اهمیت زیادی پیدا میکند؛ بنابراین نیازمند برنامهای ثمربخش و منسجم است.
برنامه ریزی درسی چیست؟
تمامی دانش آموزان می بایست در ابتدا بدانند که اصلا معنای برنامه ریزی درسی چیست و هدف از آن چه می باشد. به معنای ساده، انجام کارها به صورت منظم و به طور دقیق برای رسیدن به اهداف را برنامه ریزی می گویند که باعث می شود شخص با توجه به برنامه ای که برای خود تدارک دیده است قدم بردارد.
یکی از اصل های مهم برنامه ریزی درسی، تعیین هدف و مکتوب کردن آن است.
ویژگی مهم برنامه ریزی چیست؟
1- برنامه ریزی نگاه به آینده است
پیش از شروع به برنامهریزی درسی، لحظهای برای تأمل در اهداف تحصیلی خود بگذارید. چه چیزهایی در این ترم یا سال تحصیلی میخواهید دستیابی پیدا کنید؟ فهم اهداف شما به شما وضوح و انگیزه میدهد.
2- برنامه ریزی شامل خط عملی از پیش تعیین شده است
3- برنامه ریزی از بین گزینه های بسیار موجود، بهترین را کشف میکند
بعضی دروس نیاز به توجه بیشتری دارند. دروسی که برای شما دشوارتر هستند را شناسایی کرده و بیشتر وقت به آنها اختصاص دهید.
4- برنامه ریزی به زمان چشمگیری برای اجرا نیاز دارد
مدیریت زمان کلید موفقیت است. از ابزارهایی مانند تایمرها و برنامههای کاربردی استفاده کنید تا وقت مطالعه و استراحت را به افعال منطقی تبدیل کنید.
5- برنامه ریزی فرایند مستمری است
ممکن است نوشتن یک برنامه درسی برای شما کار چندان سختی نباشد، اما برای گرفتن نتیجهی مناسب از برنامه ریزی تان، باید سعی کنید خودتان را به اجرای برنامه درسی وادار کنید.
برای خودتان زنگ تفریح و استراحت های مفید قرار دهید
- یک چرت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ای داشته باشید.
- پیاده روی کنید و یا ورزش یوگا را در برنامه خود قرار دهید. یوگا به داشتن آرامش و تمرکز بیشتر کمک میکند.
- در زمان استراحت از محل درس خواندنتان خارج شوید. اینگونه دیگر کسل نمیشوید.
- زنگ تفریح های طولانی نداشته باشید. زیرا از درس فاصله میگیرید و در آخر روز برنامه تان عملی نشده باقی می ماند.
اطرافیان خود را در جریان برنامه درسی خود قرار دهید
- هنگامیکه نزدیکان شما از برنامه درسی شما آگاه باشند، در عملی کردن آن با شما همکاری میکنند.
به طور مثال اگر کسی برنامهای برای وقت گذراندن با شما ترتیب داده باشد، که با برنامهریزی شما تداخل دارد، آن را به وقت دیگری موکول میکند.
- اگر نزدیکان و خانواده شما از برنامه شما آگاه باشند، در صورت کم کاری تان به شما تذکر میدهند.
با یک برنامه ریزی درسی خوب میتوانید بیشترین بازدهی و عملکرد را داشته باشید.
سخن پایانی
برای اینکه بتوانید از حداکثر توانایی خود برای رسیدن به هدف استفاده کنید، باید برنامه ریزی داشته باشید. توجه کنید که نداشتن برنامه ریزی، در حقیقت برنامه ریزی برای شکست است و این مسئله در امور درسی اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه همواره در این مسیر با موانع بسیاری روبهرو هستیم و تنها داشتن برنامهای منسجم و دقیق که متناسب با شخصیت و نقاط ضعف و قوت ماست، میتواند کارآمد و مفید واقع شود.
مرکز مشاوره رامش، با کادری مجرب، آماده ارائه مشاوره تخصصی برای شما دانش آموزان عزیز می باشد. لازم به ذکر است تمامی مشاوره های ارائه شده، فقط مختص شما می باشد و با توجه به نیازهای شما ارئه خواهد شد.