فرآیند مشاوره فردی (Individual counseling) یک روند درمانی است که از آن با نامهای دیگر مانند رواندرمانی یا جلسه درمان یاد میکنند. درواقع مشاوره فردی به شما کمک میکند تا با کشف و شناخت بهتر احساسات، باورها و رفتارهای خود بتوانید موضوعات چالش برانگیز و اثرگذار بر روح و روانتان را بررسی کنید.
مرکز مشاوره رامش
تعریف مشاوره فردی
مشاوره فردی از ملزومات زندگی امروز است. زندگی در جهان امروزی باعث شده است که هر فرد با چالشهای زیادی روبه رو باشد چالشهایی که به تنهایی قادر به حل آنها نیست از قبیل افسردگی، اضطراب، شکست عاطفی، از دست دادن یک عزیز و… با توجه به تعارض داشتن نیازها و تمایلات ما با واقعیات محیط و روابط، فشار روانی در زندگی انسان، امر اجتناب ناپذیری است. مشاوره فردی در چنین مواقعی بهترین انتخاب خواهد بود.
در مشاوره فردی، فرد به صورت انفرادی با یک روانشناس متخصص و حرفهای به بررسی و تجزیه و تحلیل مشکلاتش میپردازد و به درک بهتری از خود، جهان اطراف، اهداف و خواستههایش میرسد.

کاربرد مشاوره فردی چیست؟
اغلب انسانها به دلیل وجود تعارضاتی بین خواستهها و تواناییهایشان با واقعیت، فشار روانی زیادی را تحمل میکنند. این فشارها باعث ایجاد چالش هایی در زندگی میشوند که معمولا بر قدرت تصمیم گیری صحیح افراد اثر میگذارند. در این مواقع مشاوره فردی گزینه بسیار درستی است، زیرا میتواند شما را هنگام مواجهه با مشکلات زیر راهنمایی کند:
- افسردگی
- اضطراب اجتماعی
- عصبانیت و خشم
- مشکلات روحی و روانی
- تصمیمگیریهای مهم
- افزایش اعتمادبهنفس
- مدیریت بحران
- سوگ (از دست دادن یکی از عزیزان)
- اعتیاد و سوء مصرف الکل، مواد مخدر و…
- چالشهای ازدواج و روابط بین زوجین
اهداف مشاوره ی فردی چیست؟
مهمترین هدف مشاوره فردی کمک به مراجعهکننده برای حرکت، بهبود و رشد به سمت زندگی بدون فشار و نگرانیهای مختلف است. درواقع این نوع مشاوره کمک میکند تا فرد به راهکار درستی برای رفع نگرانیهای مرتبط با سلامت روان و چالشهای مقطعی و فعلی خود دست یابد.
به طور کلی میتوان اصلیترین اهداف مشاورههای فردی را شامل موارد زیر دانست:
افزایش خودآگاهی فرد
یکی از مهمترین اهداف این جلسات، بررسی و شناخت الگوهای فکری و احساسی فرد در جهت تغییر و اصلاح آنهاست. بدین شکل فرد میتوانید احساساتی که قبل از انجام رفتار منفی بر روح و روانش تسلط پیدا میکنند را کنترل کند. درواقع مشاوره فردی یک روش درمانی مناسب برای کنترل واکنش افراد به استرسها و شرایط چالش برانگیز است. به کمک این جلسات شما میتوانید افکار منفی را از خود دور کنید و مانع از بروز رفتارهای ناپسند ناشی از آن شوید.
بهبود مهارت ارتباطی
یکی دیگر از اهداف مهم این جلسات، یادگیری بیان احساسات و نیازها به شیوه صحیح است. درواقع شما به کمک مشاوره فردی مهارتهای مرتبط با اعتمادبهنفس بیشتر، همدلی، احترام گذاشتن به خود و دیگران را یاد میگیرید. بدین شکل میتوانید روابط فردی و اجتماعی خود را اصلاح و تقویت کنید.
رشد مهارت خود اکتشافی
اغلب افراد وقتی درگیر فشارهای زندگی روزمره میشوند، نیازها و اهداف خود را فراموش میکنند. جلسات مشاوره فردی با هدف شناسایی ارزشهای مهم، باورها و اهداف شخصی برگزار میشود. درواقع شما به کمک این جلسات میتوانید تواناییهای منحصربهفرد خود را کشف کنید. بنابراین میتوان یکی از مهمترین مزایای مشاوره انفرادی را دستیابی به درک بهتر از خود دانست که ضمن افزایش اعتمادبهنفس، فرصتهای بیشتری را در مسیر راه فرد قرار میدهد.
استفاده از مهارت ارتباطی سالم
تصمیمگیریهای غلط و بروز رفتار نادرست از خصوصیات افرادی است که درگیر مشکلات سلامت روان هستند. برای درک بهتر این موضوع افرادی را تصور کنید که برای رهایی از اضطراب به سراغ سیگار کشیدن یا استفاده از مواد مخدر میروند. از همینرو در اغلب موارد، جلسات مشاوره فردی با هدف آموزش پذیرش مشکلات در راستای تغییر آنها برگزار میشود. درواقع شما در جلسات فردی میآموزید به جای اینکه مشکلات روحی و روانی را نادیده بگیرید، آنها را بپذیرید و برای اصلاح و تغییرشان اقدام کنید.
انواع رویکردهایی که در مشاوره فردی بکار گرفته می شود
پس از آنکه فهمیدیم مشاوره فردی چیست، باید بدانیم این نوع مشاوره رویکردهای درمانی مختلفی دارد. انتخاب آنها معمولا بر اساس مسائلی که مراجع ارائه کرده، رابطه بین مراجع و درمانگر، شخصیت مراجعهکننده و تجربه مشاور انجام میشود.
به طور کلی میتوان انواع رویکردهای درمان فردی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند را شامل موارد زیر دانست:
- درمان رفتاری شناختی (CBT): به کشف ارتباط بین احساسات، افکار و رفتارهای مراجعهکننده کمک میکند تا الگوهای فکری منفی جایگزین الگوهای مثبت شوند.
- رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): کمک میکند تا مراجع عوامل استرس را بهتر بشناسد و با بهبود روابط عاطفی باعث ایجاد رابطه موثر فرد با دیگران میشود.
- روان درمانی بین فردی (IPT): به بهبود مهارتهای ارتباطی مراجع کمک میکند.
- درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT): به افزایش آگاهی فرد از افکار و احساسات شخصی کمک میکند.
- درمان هیجان مدار (EFT): باعث درک بهتر تجربههای ناخودآگاه و شناخت اثرگذاری بالای آن بر رفتار فرد میشود.
- روان درمانی پویشی: نوعی درمان بر اساس دیدگاه مراجعهکننده است که به بررسی نیازها و خواستههای درونی او میپردازد.
- رواندرمانی اگزیستانسیالیسم : اگزیستانسیال یک روش فلسفی برای روان درمانی است که به دلواپسی های ناشی از هستی تمرکز دارد. به عبارتی دیگر اگزیستانسیال رویکردی پویا است که به کشمکش های ریشه در هستی انسان توجه می کند.
در رواندرمانی اگزیستانسیال رویارویی با هر یک از دلواپسی های غایی، فرد را با نوعی وحشت روبرو میکند که از آن به عنوان اضطراب وجودی یاد میشود. طبق رویکرد اگزیستانسیال (رواندرمانی وجودی)، نحوه پردازش این تعارضات درونی توسط شخص و تصمیماتی که در نتیجه آن میگیرد، شرایط فعلی و آینده او را تعیین میکند. مهم ترین زمان در درمان اگزیستانسیال، زمان حال است.
درمانگران اگزیستانسیال بر درک دنیای خصوصی مراجع تأکید میکنند و شیوهی صحیح درک دنیای درونی انسان را، شیوهی «پدیدارشناسی» میدانند، در واقع چشمانداز دنیای خویش را کنار گذاشته و به دنیایی که دیگری در حال تجربه اش است، وارد میشوند.

چه نوع مشاوره ای برای من مناسب است؟
ممکن است ندانید چه نوع درمانی برای شما بهترین اثرگذاری را دارد. فهمیدن این کار زمان و تحقیق میخواهد، و آنچه برای یک فرد کار میکند، ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد. شما می توانید از طریق مطالعه، به اشتراک گذاشتن تجربیات با دیگران، یا صحبت مشاور خود، در مورد انواع مختلف درمان اطلاعات بیشتری کسب کنید.
هنگام جستجوی یک مشاور درمانگر، حتماً سؤالاتی که در ذهن دارید را بپرسید. اگر آنها روی یک تکنیک درمانی خاص کار می کنند، می توانند این را برای شما توضیح دهند، از جمله فرآیندی که در پس درمان و مزایای آن قرار دارد. ممکن است یک مشاوره اولیه داشته باشید، جایی که پس از صحبت درباره نگرانی های خود و اینکه چرا به دنبال درمان هستید.
اگر یک نوع درمان برای شما کارساز نیست، با مشاور یا درمانگر خود صحبت کنید و با هم، می توانید راه حلی برای آن پیدا کنید.به یاد داشته باشید که تمامی این ها زمان می برد. پس دلسرد نشوید.
انواع مشاوره فردی
- مشکلات خلقی و روانی
- مدیریت بحران
- افزایش اعتماد به نفس
- رفع اختلالات شخصیتی
- روابط بین فردی
- افسردگی
- اضطراب
- عصبانیت و …
به عبارتی مشاوره فردی در جهت دریافت پشتیبانی و رشد در زمانهای بحرانی زندگی، همچنین در جهت حل مشکلات ارتباط با همسر، خواهر، برادر و دیگران، بررسی مشکلات مربوط به بد رفتاری و غفلت و یا حالات دیگر نظیر داغ دیدگی، مشکلات تحصیلی، مشکلات دینی و معنوی، تأثیر گذار خواهد بود.
مشاوره فردی آنلاین و حضوری
مشاوره فردی به نیاز اشخاص در جهت توسعه فردی، درمان اختلالات روانی و ارتقاء سلامت روان میپردازد. این مشاوره به صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. در مشاوره فردی حضوری، جلسات در محل مشاوره و در دفتر یا اتاق مشاوره انجام میشود، در حالی که در مشاوره فردی آنلاین، جلسات از طریق اینترنت و از راههای ارتباطی مختلفی مانند تلفن، ویدئو کنفرانس، چت و… صورت میگیرد. هر کدام از مشاورهها چه حضوری و چه آنلاین اثربخشی خاص خود را دارد که به منظور دریافت وقت مشاوره، می توانید با مرکز مشاوره رامش در ارتباط باشید.
تعداد جلسات و زمان مشاوره فردی
زمان جلسات مشاوره فردی معمولا بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه به طول میانجامند. اما بطور کلی دفعات و مدت ادامه آنها، تا حد زیادی به نیازها، اهداف درمانی و پیشرفت فرد مراجعه کننده بستگی دارد. بسیاری از نگرانیها و مشکلات میتوانند به آسانی و با درمان کوتاه مدت برطرف شوند. برخی نگرانیهای مزمن یا پیچیدهتر ممکن است نیاز به جلسات طولانی مدت و یا حتی تغییر شیوههای درمان داشته باشند.
بهترین مرکز مشاوره فردی در مشهد
اگر به دنبال بهترین مرکز مشاوره فردی در مشهد هستید کلینیک روانشناسی و مشاوره رامش یکی از بهترین مراکز روانشناسی در مشهد است که با بهرهگیری از درمانگران مجرب مشغول به فعالیت تخصصی در حوزه های مختلف مشاوره فردی خدماتی شایسته به مراجعین گرامی ارائه می نماید.